DIY - WINDLICHT HOUTEN PARELS

Benodigdheden:

  • Houten ballen met gaten, bijvoorbeeld van 10 mm en 20 mm
  • Houten spiesjes
  • Luchthardende boetseerklei
  • Theelichtjesglas
  • Houtlijm express
  • Een schaar
  • Een kleine tang

HANDLEIDING

VORM EEN ONDERGROND VAN BOETSEERKLEI
Kneed de boetseerklei tot een bal en rol deze uit met een deegroller tot een gelijkmatige dikte van ongeveer 1-1,5 cm. Plaats een kleine kom, bord of glas van de juiste grootte op de boetseerklei en snijd met een hobbymes een cirkel uit.

Oneffenheden kunnen worden gecorrigeerd met het mes en lelijke randen kunnen eenvoudig worden gladgestreken met licht bevochtigde vingers. De luchtdrogende klei kan na volledige droging gemakkelijk worden bewerkt met fijn schuurpapier.

Rijg de houten balletjes aan de spiesjes.
Plaats nu de houten balletjes op de afgesneden spiesjes naast elkaar in de boetseerkleibasis (zoals te zien op de foto).

Om ervoor te zorgen dat de lantaarn later stevig blijft, breng je tussen elke individuele houten bal een ruime druppel houtlijm aan. Voltooi de rij, laat de lijm even inwerken en ga door met de volgende rij houten bolletjes totdat de gewenste hoogte is bereikt.

LAAT HET DROGEN
Om ervoor te zorgen dat er niets gebeurt en het hout beschermd is tegen de vlam, wordt ook een glas gebruikt voor de kaars of het theelichtje. Pas daarna kun je een elastiekje om de houten spiesjes doen om de balletjes in vorm te houden totdat de lijm volledig is uitgehard en de lantaarn stabiel staat.

KORT DE HOUTEN SPIESJES IN
In de volgende stap worden de houten spiesjes ingekort met een kleine kniptang Als je later last hebt van de gaatjes, kun je ze opvullen met houtkit en na uitharding glad schuren.

POLIJST DE BOETSEERKLEI GLAD
Je kunt de ondergrond nu gelijkmatig schuren met schuurpapier. Begin met grof schuurpapier en eindig met fijn schuurpapier. Ik gebruikte korrel 60 (grof) en 240 (fijn).

Geniet van je zelf gecreëerde windlichten!

foto en handleiding by sinnenrausch.at